e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

BTK Akademi’den ücretsiz siber güvenlik eğitimi


BTK Akademi’den ücretsiz siber güvenlik eğitimi

E-Safe’in her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği siber güvenlik zirvelerinin 8’incisi, 18 Ocak 2024 Perşembe günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne ‘’Siber Güvenlikte Kariyer” ana temasıyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk panelinin moderatörlüğünü İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha yaptı. İlk panelde İTÜ, Elektrik – Elektronik, Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği Fakültesi Prof. Dr. Berna Örs Yalçın, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ali Aydın, BTK Akademi Koordinatörü Fatih Özkul, KVKK Akademi Koordinatörü / KVKK Veri Güvenliği Ve Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanı Ersin Can, Siber Koza Genel Müdürü Nurullah Erdem konuşmacı olarak yer aldı.

İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi şirketlere lisans veren bir kurumdur” dedi.

BTK Akademi Koordinatörü Fatih Özkul ise, “BTK aslında bir regülasyon kurumu. Operatörleri, posta sektörünü ve internet sektörünü regüle ediyor. Biz BTK Akademi’yi 2018 yılında kurduk. BTK’nın misyonu Türkiye’nin her yerine internet altyapısı götürmek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılında BTK Akademi’yi ulusa açıklamasının ardından hızlıca eğitime başladık. İlk başladığımızda 7 bin tane kullanıcımız, 5 tane de eğitimimiz vardı. Şuan da ise 2 milyon kullanıcıya ulaştık. Şuanda 245 tane eğitimimiz var. Eğitimlerimiz tamamen ücretsiz” dedi.

Siber güvenlik alanına ayrı bir başlık ayırdıklarını söyleyen Özkul, “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), BTK bünyesinde olan bir kurum. Tüm Türkiye’de SOME’ler var. Hastanelerin, okulların, e-ticaret firmalarının ve bankaların SOME çalıştırma zorunluluğu var. Şuan da Türkiye genelinde 7 bin 500 tane SOME personeli var” ifadelerini kullandı.

Özkul, “Biz BTK Akademi’de siber güvenlik rolleri oluşturduk. Türkiye’de yazılım ve bilişim alanında çok büyük bir rol eksikliği vardı. Biz de pandeminin başında 150 kurumla görüşerek rolleri oluşturduk. Bir listeleme yaptık. Bu listelemeden sonra da eğitim tedariğine başladık. Daha sonrasında siber güvenlik alanında yüz yüze eğitimlere başladık. Bu eğitimleri Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ndeki (USOM) kişiler veriyor” diye konuştu.

https://youtu.be/R69IFol_x-Y?si=1wKQLzpnxjmieJtO

VİDEO: 733
BAŞLIK: BTK Akademi’den Ücretsiz Siber Güvenlik Eğitimi
MODERATÖR: Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha – İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü
ETKİNLİK: 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 18 Ocak 2024, Perşembe
YER: İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi – İstanbul